– Utviklingen av nye isoleringssystemer gir nye byggemåter. Jeg tipper at vi de neste årene vil se store endringer i norsk byggeskikk, sier sivilarkitekt Bjørn Tandberg.

På en minimal tomt reises tilbygget på ca 30 m² over to etasjer og en takterrasse. Første etasje er satt av til garasje og atkomst, i andre etasje blir det soverom og bad. Terrassen støpes i betong for å gi vekt og trykk på konstruksjonen. På halvannen dag har tømrermester Lars Kristian Wien fra produsenten Berg & Wien satt opp bærekonstruksjonen: et modulsystem i heltre-elementer. Arkitekt Tandberg har nå tegnet og oppført flere bygg med systemet som er basert på trelåsforbindelser. Utenpå bærekonstruksjonen isoleres bygget med vakuumisolasjonspanelet va-Q-vip B fra Tyskland, et eksklusivt valg som krever nøyaktig prosjektering ned til millimeteren.

– Når det bygges mer i et så tett miljø, er det viktig å ivareta plassen. Vakuumisolasjonen gjør at vi reduserer isolasjonsfeltet til 50 mm. Hvis vi tar utgangspunkt i en gjennomgående 400 mm stenderverksvegg, isolert for passivstandard, sparer vi 3.5 m² på hvert etasjeplan, forklarer Tandberg og egger til:

– Det er bare to yttervegger siden vi legger oss mot eksisterende hus og mot en brannmur. Hadde dette vært et frittliggende bygg, ville vi spart 7 m² per etasje, sier han. Dette er avgjørende kvadratmeter når brutto grunnflate er 25 m². I en leilighet på 50 m² vil man spare langt mer. Reisverkskonstruksjonen og tynne isoleringssjikt er noe de utførende vil se mer til i årene som kommer, mener Tandberg.

– Det interessante er at du får en bærekonstruksjon inne og et sjikt av bygningsfysikk utenpå som bare er 50 millimeter. Nesten som en presenning du bare trekker rundt konstruksjonen. Det gir interessante muligheter, mener sivilarkitekten.

– Neste skritt er å prøve ut byggesystemet med stolper og bjelker på et større bygg. Det har modulfordelene, kan produseres i Norge og settes opp raskt. Jeg håper vi snart kan teste det i større skala, sier Bjørn Tandberg.

Les mer om dette prosjektet og hele intervjuet med Bjørn Tandberg i den fulle artikkelen under. Sjekk  flere saker på http://byggmesteren.as/.

BM0117_NETT-kopi.1