Warning: Undefined array key 2 in /customers/6/e/e/vacunor.no/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/inc/class-fusion-column-element.php on line 1340 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/e/e/vacunor.no/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/inc/class-fusion-column-element.php on line 1340

Artikkelen stod først på trykk på Byggmesteren.

Er det trangt, er kuldebroene krevende eller et slankt uttrykk viktig, kan vakuum-isolasjon være et alternativ, skriver Lavenergiprogrammet.

Vakuumisolasjonspaneler (VIP) består av mikroporøst silika (fin sand) som er vakuumpakket i en metallisert plastfolie. Isolasjonsevnen er snaut fem ganger bedre enn tradisjonelle isolasjonsmaterialer.

Lambdaverdien (varmeledningsevnen) er ca 7 (mW/(mK), mens verdien for steinull og mineralull ligger mellom 32 og 38 mW/(mK).

– Det er det beste isolasjonsmaterialet – når det ikke er eldet eller skadet, sier professor Bjørn Petter Jelle ved Institutt for bygg- og mijøteknikk, NTNU

Fire hovedutfordringer

Han trekker fram fire hovedutfordringer med slike paneler:

  1. De er skjøre. (Ulike leverandøre har egne løsninger for å beskytte platene, som gummimatter eller glassfibertekstil).
  2. Punkterer du panelene, blir isolasjonsevnen dårligere: ca 20 mW/(mK)
  3. Isolasjonsevnen blir dårligere over tid
  4. De kan ikke tilpasses på byggeplass, men må bestilles etter nøyaktige mål.

Jelle mener det at egenskapene endrer seg over tid er den klart største ulempen.

– Og vi vet ikke nødvendigvis hvor fort aldringen går,  poengterer han.

Lambdaverdien fra starten av er 4 mW/(mK).

Lambda-verdien leverandørene oppgir og bruker i beregninger, er antatt verdi etter 25 års bruk: λ = ca 7 mW/(mK).

Nisjeprodukt

– Vakuumisolasjonspaneler kommer ikke til å erstatte mineralull med det første. Dette er et nisjeprodukt som løser problemer knyttet til plassbehov, mener daglig leder Morten Rødsrud hos Vacunor.

Selskapet har levert tyskprodusert vakuumisolasjon til det norske markedet i tre år, og primært til løsninger hvor tykkelse gjør isolering utfordrende. Eksempler på dette er takterrasser, betongsøyler og dragere og kuldebroer.

– Og loftsutbygginger blir det stadig mer av, opplyser Rødsrud.

Brukes i arkitekttegnede eneboliger

Entreprenørselskapet Ansnes i Asker tok i bruk vakuumisolasjon allerede for ti år siden, og har erfaring fra flere prosjekter.

– Vakuumisolasjon er en god og rasjonell løsning når du sliter med takhøyder, jernbjelker, nedfôringer og kuldebroer. Det er relativt dyrt, men plassbesparende. Når du driver i Oslo og Akershus, er det ikke så vanskelig å regne det hjem, mener daglig leder Ivar Rune Ansnes.

Selskapet jobber mye med arkitekttegnede boliger, og da kan resultatet lett bli mer klumpete enn planlagt.

– Med mange detaljer blir det ofte kompromisser for å få til eksakt uttrykk. Det kan være krevende, og alt kan bli større og klumpete. Vakuumisolasjon kan lette dette, sier Ansnes.

– Forsinker ikke prosjekter

Leverandører ser også potensial i å slanke vegger; særlig i områder med høye arealkostnader.

– Vi har ikke klart å se og selge inn det. Selv om du kan ha 5 cm isolasjon, må du ha bæring, tekniske føringer også videre – det blir mer teori enn hva som fungerer i praksis, mener Ansnes. Han opplever ikke vakuumisolasjon som forsinkende i prosjekter, selv om panelene må spesialbestilles.

– Vi bruker det hovedsakelig når stål er inne i bildet. Da er detaljene kjent lenge før stålet produseres, sier Ansnes. Og skulle du være så uheldig at platene likevel må skjæres, har den likevel en lambdaverdi på ca 20 mW/(mK).

– Det er fortsatt ekstremt god isolasjon, poengterer Andsnes

– Vakuumisolasjon passer bra for takterrasser

Areal arkitekter importerer også et tysk produkt til Norge.

– Vakuumisolasjon er forholdsvis dyrt per kvadratmeter, men passer godt hvor det er vanskelig å gjøre noe annet, mener arkitekt Ørjan Tynkkynen. Også han trekker fram takterrasser som eksempel.

– Hvis du skal ha samme gulvnivå som inne og bruke samme materialer, må du lage en knekk. Betongdekket må sitte lengre ned enn inne for å få plass til isolasjon på toppen. Kan du i stedet legge inn 6 cm vakuumisolasjon, sparer du masse plass, poengterer han. Også for parkeringsgarasjer under varme kan det være aktuelt; da er høyden ofte en utfordring.

– Kan du slippe å grave 30 cm lengre ned, kan besparelsen bli enorm, mener Tynkkynen.

Mest interessant for store arealer

Skanska har brukt vakuumisolasjon på noen kvadratmeter av et prosjekt i Oslo sentrum. Der er panelene under uthengende tak.

– Å sette det opp er en møysommelig prosess. Med store flater er det kanskje bra, men med komplisert geometri er det ikke så lett, sier prosjektleder Svein Kirknes. Blant annet forutsetter det detaljert tegning fra arkitekt, ingen avvik i selve byggingen, og gode arbeidstegninger fra leverandøren.

– Dette er et puslespill; det skal limes, teipes og tettes. Resultatet blir fint og smekkert, men det er ikke sikkert at arkitekten skal få lov til å holde på sånn, mener Kirknes. For større arealer som takterrasser og parkeringsanlegg ser han vakuumisolasjon som mer interessant

Viktig med innovasjon

– Vi har vært veldig opptatt av klimaskallet og få luftlekkasjer ned, men med neste knepp i teknisk forskrift må vi se på nye ting. Da blir det viktig å få inn alternative isolasjonsmaterialer, mener forsknings- og utviklingssjef Jørgen Young i Isola.

Han mener vakuumisolasjon er interessant, ikke minst fordi det tillater tynnere konstruksjoner. Takterrasser er et eksempel,  konstruksjoner på søyler med bærende betongdekke et annet.

– Og ofte er vakuumisolasjon en problemløser – for eksempel hvis skillevegger mellom leiligheter spiser seg inn i vindusarealet. Får du mindre lys inn,  kan den tynne isolasjonsplata løse et problem, poengterer Young.

Vakuumisolasjon til rehabilitering?

Etterisolering er også et interessant område for vakuumisolasjonspanelene. Da må du ha stålkontroll på bygningsfysikken – spesielt utvendig.

– Folien rundt panelene er diffusjonstett. Derfor kan du risikere å sperre fuktighet mellom to damptette sjikt, noe du ikke skal gjøre, poengterer Jelle. Hvis panelene ikke er teipet sammen, kan fuktighet bevege seg ut gjennom skjøter.

Sintef-godkjenning for prefabrikkert vegg

Overhalla Produkter har fått teknisk godkjenning hos Sintef for en prefabrikkert passivhus-vegg med vakuumisolasjon. For 250 mm isolasjon gir 12 til 20 mm paneler kombinert med mineralull (lambdaverdi på 32 mW/(mK)) U-verdier fra 0,12 til 0, 14 W/(m2K).

Flere detaljer om denne finner du i den tekniske godkjenningen.

Også Leca Norge har testet ut VIP støpt inn i polyuretan-kjerner i Leca-blokker, i regi av ZEB-prosjektet ved NTNU.

– Vi har god dokumentasjon på oppførsel og langtidsegenskaper. Det er et spennende produkt, men markedet er ikke der ennå, sier senior prosjektleder Oddvar Hyrve

 

Her legges vakuumisolasjon som kuldebrobryter. Den gode isolasjonsevnen er med å sikre et slankt uttrykk.

Her legges vakuumisolasjon som kuldebrobryter. Den gode isolasjonsevnen er med å sikre et slankt uttrykk.

 

Lim sprøytes på vakuumisolasjonspaneler til en container-bolig

Lim sprøytes på vakuumisolasjonspaneler til en container-bolig

 

 

[/two_fifth_last]