Noen få cm isolasjon kan gjøre stor forskjell.

Kan kald trekk i etasjeskillet, til og med tidvis nesten frosne vannrør, stoppes med noen tynne lag isolasjon?

Det spør de seg i et borettslag på Gaustad i Oslo. Johny Ole Jensen i byggefirmaet i Dyb & Jensen Bygg AS tror han har svaret: En kombinasjon av vakuumisolasjon, isopor og steinull. Til sammen 15 cm isolasjon som legges ytterst i etasjeskillet der det før har vært fem cm glassvatt. Som et forsøk er denne kombinasjonen av isolasjon lagt inn i etasjeskillene i to rekkehusleiligheter. Hvilken effekt dette får, vil beboerne i de to leilighetene kunne svare på når denne vinteren er omme. Gir det ønsket effekt, med mindre trekk og økt komfort, kan det bli en løsning i andre leiligheter med samme problem.

– Vi foreslo vakuumisolasjon-paneler (VIP) for borettslaget fordi de har så god effekt selv om de er så tynne som 30 mm. Dermed kan fasaden beholdes uendret. Skulle vi brukt andre produkter, måtte vi bygd om, kanskje måtte vi lagd hele etasjeskillet i en utfôret kasse. Det ville verken vært praktisk eller pent, sier Johny Jensen.

PER BJØRN LOTHERINGTON
BYGGMESTEREN

Les mer om vakuumisolasjon og prosjektet på Gaustad i den fulle artikkelen under, sjekk ut denne artikkelen og flere saker http://byggmesteren.as/